Søg

Mediated Matter

Mediated Matter er et forskningsprojekt iværksat af Det Kongelige Danske Kunstakademi, og forskningsgruppen består af professor Martin Erik Andersen, lektor Karen Harsbo, professor Katya Sander og lektor Franco Turchi.

Mediated Matter tager livtag med det medierede i krydsfeltet mellem de nye 3D teknologier og den nyeste kunst. Med skulptur, installation, performance og video vil forskningsresultater og processer diskutere potentialerne mellem samtidskunsten og 3D teknologierne.

Forskningsprojektet er et konkret bud på, hvordan KUV (kunstnerisk udviklingsarbejde) kan implementeres i Billedkunstskolernes praksis for dialog og deling – og i samarbejdet mellem hhv. professorer, lektorer, studerende og eksterne samarbejdspartnere.
 
Baggrund
Det billedkunstneriske arbejde med 3D teknologi åbner op for nye betydningsrum og processer, som alle peger på grundlæggende skred i forståelsen af både rum, materialitet, proces, skala og repræsentation. Billedkunsten har her et mulighedsfelt, ikke kun som et produkt af teknologierne, men i høj grad også i kraft af selve processerne og i de digitale transformationers opbrydning af forholdet mellem tegn, rum, materialitet og repræsentation. Vores blik på verden kommer, gennem de nye 3D teknologier, til at ændre sig, og billedkunsten kan, ved at gå i direkte dialog med de tekniske udfordringer, være en bevidst medaktør i relationen mellem syn, krop og omverdensforståelse.

Det er desuden nødvendigt at opbygge en kunstnerisk forståelse inden for de nye teknologier, således at billedkunsten ikke behøver at lade sig diktere af teknologien, men i stedet kan bidrage og udvikle sig i en dynamisk udveksling med nogle af de tekniske processer, der utvivlsomt kommer til at forme vores fremtid.

Forløb
Mediated Matter er et projekt i tre faser. Den første fase fokuserede på objektorienteret forskning dvs. formgivning og produktion i oversættelser af billeder fra de digitale skærmbilleder til fysiske materielle objekter, bl.a. printet i det ny-opstartede 3D laboratorium. Anden fase tilkoblede et fokus på kroppen og 3D gengivelser af kroppen i bevægelse. Målet var at udfordre og eksperimentere med grænsefladen mellem gengivelser i 2D og 3D – såsom film og skulptur. Tredje fase har fokus på værkproduktion og formidling af hele det treårige forskningsforløb.

Med udstillingen på Kunsthal Charlottenborg, et performance- og talkprogram, en mindre publikation samt et website vil projektets undersøgelser blive foldet ud til et bredt publikum.
 
Det tre-årige forskningsforløb har været finansieret af Kulturministeriets KUV-pulje. Udstillingen er realiseret med støtte fra Augustinus Fonden.

Mediated Matter database