Søg S
Forelæsning

Charlottenborg Art Talk + Cinema: Søren Lose

Copenhagen Architecture Festival
Charlottenborg Art Talk + Cinema
Søren Lose
Tales from Paradise
3. maj kl. 17:30 på Kunsthal Charlottenborg
 

Som en del  præsenterer vi denne aften talk og film af instruktør Søren Lose.

Den 3. maj kl. 17.30 introducerer instruktøren Søren Lose filmen Tales from Paradise, som tager afsæt i en rejse til øen St. Croix i Caribien, den største ø i de tidligere dansk vestindiske kolonier.
Øen var centrum for slavehandel og den lukrative sukkereksport fra ca. 1750-1850, en forretning, som indbragte handelsmænd og den danske stat formuer.

I otte episke kapitler undersøger billedkunstneren Søren Lose øens komplekse identitet. Nulevende beboeres fortællinger væver sig sammen med historiske rejseberetninger mens billedsiden fører os gennem forførende paradisiske landskaber og arkitektur, der emmer af håbløshed og forfald.

DANMARKSHISTORIEN TIL DEBAT
Har du tænkt over, at store dele af Frederikstaden er finansieret af Danmarks handel med slaver i Ghana og Vestindien? Og vidste du, at der i Indien stadig findes bygninger, der bærer vidnesbyrd om den danske kolonimagt?

2017 markerer 100-året for overdragelsen af de dansk-vestindiske øer til USA. I den anledning ser vi nærmere på kolonialismens og slavehandlens arkitektoniske spor i København og i de tidligere danske kolonier. Gennem performances, filmvisninger, byvandringer og samtaler sætter vi kolonitidens bygningsarv og dens bevaring til debat.

Historien om kolonitiden er nemlig også en historie om sted, rum og identitet i opbrud: Om at blive revet væk fra sin hjemstavn. Om tusindvis af kroppe stuvet tæt sammen på vej over Atlanten. Om Vestindiens paradisiske øer, der næppe var Paradis for alle. Om fejlslagent velfærdsbyggeri i Grønland og fine palæer i København. Og om menneskeliv, der gennem flere generationer har været udspændt mellem forskellige kulturer, nationer og kontinenter.