Søg
Nyhed

To dimittender fra Kunstakademiet modtager Poul Erik Bech Fondens kunstpriser 2021

Isabella Solar Villaseca og Maria Dubia, der dimitterer fra Kunstakademiet denne sommer, modtager hver en af Poul Erik Bech Fondens to kunstpriser 2021 for deres afgangsværker.

Priserne er to studierejselegater på henholdsvis 50.000 og 20.000 kr. og gives til kunstnere eller kunstnergrupper på baggrund af disses bidrag til årets afgangsudstilling på Det Kgl. Danske Kunstakademis Billedkunstskoler. Hvert år nedsætter Poul Erik Bech Fonden en faglig jury – i år bestående af kunstner Kirsten Astrup, direktør for Aarhus Kunsthal Iben Mosbæk og gallerist Martin Asbæk.
 
 
Isabella Solar Villaseca præmieres for sit afgangsværk Tiqui Tiqui Ti went North
 
Tiqui Tiqui Ti went North er en videoinstallation, hvor vi ”gennem en kombination af arkivisk materiale og nylige optagelser, møder (…) fortiden og samtidens tilstand, samt fortolkninger af chilensk folklore og dans. Tiqui Tiqui Ti went North åbner for spørgsmål om, hvordan traditioner helt generelt rejser med eksilgrupper, og mere specifikt om den chilensk-svenske eksilbefolkning, som Solar Villaseca selv er del af.”, skriver kuratorgruppen bag årets afgangsudstilling, Vermilion Sands, om Villasecas værk.
 
Jurymedlem Iben Mosbæk motiverer valget af Isabella Solar Villaseca værk således:
 
”I Villasecas værk er den chilenske dans Cueca omdrejningspunktet, der favner både historier om tragedie og glæde, mord, modstand og fællesskab. Tiqui Tiqui Ti went North danser os - akkompagneret af sang og musik - på tværs af historien, af landegrænser og kulturer. Den fungerer som en usentimental hyldest til danseglæden, til fællesskabet og den ikke-voldelige protest, der forener en nation og en kultur i sorg og glæde på tværs af tid og sted.”,
 
For Isabella Solar Villaseca er det et ”håbefuldt og lyst incitament til det fremtidige liv efter akademiet” at modtage legatet: ”Det er sådan en ære at være en af modtagerne af legatet. Jeg har arbejdet med dette projekt i de sidste to år, det har været en sand rutsjebanetur, og prisen er simpelthen en stor anerkendelse.”
 
Jurymedlem Martin Asbæk supplerer med sin oplevelse af værket:
 
“Tiqui Tiqui Ti went North” (se fue pal norte) er et visuelt studie af den chilenske nationaldans. Værket er udvalgt, da det forener og udforsker dansens fortid og nutid i en gribende video, der får mig til at reflektere over, hvordan traditioner kan rumme et fælles sprog og være identitetsskabende.”
 
Isabella Solar Villaseca modtager et studierejselegat på 50.000 dkk for sit afgangsværk
 
 
Marina Dubia præmieres for sit afgangsværk the margins of my limit, 2021
 
I performancen the margins of my limit ”arbejder Dubia og en gruppe medvirkende performere direkte med forskellige områder i kunsthallen. De spørger, hvad en krop kan gøre, åbner en dialog mellem deres kroppe og kunsthallens, institutionens, akademiets krop. De smager på den, kysser den, efterlader spor. De udforsker på intim vis denne ting, der rummer så mange kunstværker, praksisser, uddannelser. De vibrerer op imod de hvide vægge med deres mange lag maling og gips, deres indlejrede historiske traumer. De undersøger disse porøse membraner og spørger, hvad der mon kan trænge igennem i begge retninger?” skriver Vermillion Sands om Marina Dubias afgangsværk.
 
Jurymedlem Kirsten Astrup motiverer valget af Dubias værk:

”I samarbejde med en række performere og researchpartnere har Maria Dubia skabt et stedsspecifikt værk, der peger på institutionens vægge; de synlige grænser, der opdeler, hvad og hvem, der - i denne kontekst - får lov til at blive set og hørt. Med nænsomt vuggende, blidt skubbende bevægelser og våde, blå aflejlinger, masserer, behandler og problematiserer Dubia bygningens arkitektoniske konstruktioner og traditioner.”

Prisen bekræfter Marina Dubia i, at hun med sit afgangsprojekt har bevæget sig i den retning:
 
”Jeg har ikke ord for, hvor meget jeg har lært af dette projekt, og hvor meget jeg har udviklet mig i takt med det. Samtidig er det mere end en personlig præstation: prisen legitimerer det arbejde og det engagement, der er lagt for dagen af en hel skare performere, der levede og eksperimenterede sammen hen over næsten et helt år. Det giver en fantastisk selvtillid at vide, at tricket fungerede, at vi var i stand til at opnå en ægte forbindelse og vække genklang gennem nogle temmelig tunge mure; at vi i et par timer kunne skubbe til rammerne og foreslå nogle alternativer til, hvordan vi forholder os til hinanden og vores omgivelser. Tak til Kunsthal Charlottenborg for at huse dette logistisk udfordrende projekt. Og tak til juryen for at have fornemmelse for vores følelser! "
 
Marina Dubia modtager et studierejselegat på 20.000 dkk for sit afgangsværk
 

Afgang 2021

Afgang 2021 blev vist på Kunsthal Charlottenborg fra d. 21. april – 23. maj 2021. Udstillingen er den årligt tilbagevendende eksamensudstilling for dimittenderne fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler.
 
Afgang 2021 blev kurateret af Vermilion Sands, der består af Malene Dam, Kevin Malcolm og Nikolaj Stobbe.
 
Årets 28 dimittender fra Kunstakademiet er:
Alma Ulrikke Bille Stræde, Andita Shabanaj, Anna Rettl, Birk Horst, Emilie Tarp Østensgård, Franziska Hoppe, Isabella Solar Villaseca, Javier Alvarez Sagredo, Jesper Christoffersen, Josephine Kamoun Johansson, Kajsa Karlsson, Klara Lilja, Lasse Bruun, Laura Elaine Guiseppi, Laurits Malthe Gulløv, Johan Malik Andersen, Marina Dubia, Mary Ann Cvahte, Mathieu J. H. Hansen, Nanna Katrine Hansen, Oliver Bak, Pauline Fransson, Peter Højbjerg, Sophie Filtenborg, Sufie Elmgreen (Star Suaning), Svend Sømod, Tomas Joshua Leth, Yujin Jung.
 
Se flere billeder fra Afgang 2021 her: https://kunsthalcharlottenborg.dk/da/udstillinger/afgang-2021/