Søg
Udstilling

Jesper Just på Kunsthal Charlottenborg

Denne sommer præsenterer Kunsthal Charlottenborg den internationalt anerkendte danske kunstner Jesper Justs totalinstallation Servitudes; et spektakulært arkitektonisk værk med i alt otte film på hver ni minutters længde, der vises i loop. Servitudes sætter fokus på vores konventionelle forståelse af bevægefrihed og handlekraft.

Installationens film kredser om tre karakterer: En kvinde, der personificerer de medieskabte ungdoms- og skønhedsidealer, men som synes handlingslammet. Et barn med en neurologisk lidelse i det motoriske og sensoriske nervesystem, som overkommer sit handicap og spiller tonerne af Chopins Opus 17 – den samme melodi, der guider besøgeren gennem hele installationen. Og den tredje karakter, samlingspunktet mellem de to mennesker, det ikoniske One World Trade Center i New York, som Just betragter som en protese i byrummet, en arkitektonisk fantomlegemsdel, der udfylder tomrummet efter det traumatiske tab af tvillingetårnene. Værkets tre fortællere fremstår som hybrider mellem menneske og maskine, der er med til at udviske grænserne mellem fiktion og erfaret virkelighed.

Just inviterer den besøgende på en rejse ind i en arkitektur af stilladser identiske med interimistiske konstruktioner til kørestolsbrugere. Ved at integrere denne opbygning med kunsthallens eksisterende arkitektur skubber Just til vores opfattelse af rummet og skaber situationer, hvor man må bukke sig for at fortsætte. Dette greb tvinger den besøgendes krop til at reagere på uventede forhindringer i installationen for derved at udfordre gængse forestillinger om kroppens fri bevægelse.

Servitudes, der nu er del af samlingen på Metropolitan Museum of Art i New York, havde verdenspremiere på Palais de Tokyo i 2015 og er også blevet vist på skærme på Times Square i New York. Udstillingen er skabt i samarbejde med MAAT – Museum of Art, Architecture & Technology i Lissabon og er kurateret af Irene Campolmi.

Udstillingen er støttet af Augustinus Fonden, Aage & Johanne Louis-Hansens Fond, Beckett-Fonden, Statens Kunstfond, Knud Højgaards Fond, Konsul George Jorck & Hustru Emma Jorcks Fond, Ny Carlsberg Fondet, Det Obelske Familiefond samt sponsoreret af Dansk Stillads Service, Kvadrat, Galerie Perrotin, Flügger Farver Store Kongensgade, Statens Værksteder for Kunst og Galleri Nicolai Wallner.

Servitudes er produceret af Anna Lena Films
Arkitekt: Katre Laura
Arkitekt konsulent: Lisbet Fritze
Jesper Just Studio: Kristine Bech Sørensen
En særlig tak til FOS og Dree Hemingway

Jesper Just
Jesper Just (f. 1974), dansk kunstner, bor og arbejder i New York. I løbet af de sidste ti år har han modtaget international anerkendelse for sine kortfilm, der med stor teknisk præcision og skønhed fortæller historier om menneskelige relationer og følelser. Jesper Just repræsenterede i 2013 Danmark ved Venedig Biennalen og har udstillet på gallerier og museer verden over, senest på Palais de Tokyo (2015), Performa (2015), Det Kongelige Teater (2017) med performanceværket Interpassivities, Museo Anahuacalli i Mexico City (2017) og MAAT – Museum of Art Architecture and Technology i Lissabon (2019). Han studerede på Det Kongelige Danske Kunstakademis Skole for Billedkunst i 1997–2003.

Udstillingsperiode: 15 jun – 11 aug 2019

Læs mere på Kunsthal Charlottenborgs hjemmeside