Søg
Udstilling

Kunsthal Charlottenborgs balkon restaureret

Studerendes afgangsprojekt har givet kunsthallens balkon nyt liv

Op til åbningen af Billedkunstskolernes afgangsudstilling 2016 pakkede to stilladsarbejdere Kunsthal Charlottenborgs indgangsparti ind i et stort stillads.Stilladset har gjort det muligt for en konservator at restaurere balkonen over Kunsthal Charlottenborgs hovedindgang, og det har domineret indgangspartiet under hele udstillingsperioden. Timingen har været nøje planlagt, således at restaurationen kunne pågå i samme periode som Kunstakademiets afgangsudstilling 2016 – den er nemlig en del af afgangsstuderende Lucas Wichmann Melkanes afgangsprojekt.

Et omdrejningspunkt i Melkanes praksis er kunstværkets billeddannelse og fremtoning. Hvordan skabe et (også fysisk) værk, uden selv at være en del af formgivningsprocessen? Melkane har i værket The Balcony iværksat restaureringen af Kunsthal Charlottenborgs faldefærdige balkon – det omfatter bl.a. indhentning af relevante tilladelser til restaurering af en fredet bygning, samt rejsning af de nødvendige midler fra fonde til at hyre et professionelt konservatorfirma til projektet. Stilladsarbejdere og restauratører har som de eneste lagt hånd på den for beskueren synlige del af Melkanes afgangsværk, og selve stilladset har, i stærk kontrast til værkets næsten prætentiøse titel The Balcony, i løbet af udstillingsperioden været afgangsprojektets uomgængelige visuelle udtryk.

Et stillads, som på den ene side ikke har været til at komme udenom, og som på den anden side har en så undselig karakter, at mange i første omgang ikke har lagt mærke til det. The Balcony’s fremtoning pendulerer mellem stillads og forestillingen om en balkon bagved – samt, som det er kendetegnende for enhver restaurering, det restaurerede objekt som det ser ud i dag og objektet, som man forestiller sig det så ud i en oprindelig, autentisk form, dvs. det billede, man ønsker at føre objektet tilbage til.

Efter restaureringen vil det igen være muligt for kunsthallens gæster og personale at benytte balkonen, som ellers har været aflukket i en længere årrække. Restaureringen er sponsoreret af Mads Nørgaard og CHART.