Søg
Nyhed

Nye internationale udgivelser fra Billedkunstskolernes forlag

Billedkunstskolernes forlag har netop udgivet Gilles Deleuzes værk Folden – Leibniz og Barokken og Jean Baudrillards De Fatale Strategier i danske oversættelser. Peter Borum har oversat Folden – Leibniz og Barokken, og forfattet et fyldigt efterskrift til bogen. Oversætter Carsten Juhl har revideret sin oversættelse af Baudrillards De Fatale Strategier fra 1987 og forsynet bogen med et nyt forord. Bogen indeholder dengang som nu et efterord: En samtale mellem Jean Baudrillard og Carsten Juhl fra april 1987.

Gilles Deleuzes Folden er blevet oversat til dansk 

Den franske original Le Pli – Leibniz et le Baroque udkom i 1988 og har haft stor indflydelse på opfattelsen af Barokken som en form for visuel fornuft, hvor objekterne besidder selvstændighed og relation samtidigt. Denne fortolkning af det singulære og det regelmæssige som noget, der ikke kan gå op, kendetegner Leibniz’ filosofiske hovedværk Monadologien, der analyseres indgående i Deleuzes bog. De samme vanskeligheder og indsigter kendetegner imidlertid også Deleuzes arbejde og her ikke mindst hans analyse af Francis Bacons malerier. (Deleuzes bog Francis Bacon. Sansningens logik udkom på Billedkunstskolernes forlag i 2013.)

Folden – Leibniz og Barokken er på 276 sider med tegninger af bl.a. Paul Klee og Gilles Deleuze selv. Den danske udgave har endvidere både personregister og bibliografi. Bogen koster 225,00 kr.

Francis Bacon. Sansningens logik er på 138 sider + 20 farvereproduktioner af Bacons malerier, hvoraf flere er triptykoner indlagt i bogen som leporello’er. Den koster 200,00 kr.
 

De Fatale Strategier af Jean Baudrillard udkommer igen efter 30 år

Jean Baudrillard udgav bogen på fransk i 1983. Som undertitlen “Krystallet hævner sig” antyder, så hævder bogen, at objekterne har en egen opførsel, at de hjemsøger menneskenes krop og kommunikation, menneskenes indretning af samfund og følelsesliv, af politik og kunst. Bogen udkom, da det postmoderne opbrud endnu var ungt, kun fire år gammelt. Den præsenterede forskellige kunstnere og forfattere for første gang: Således Sophie Calle og hendes projekt “Suite vénetienne”, om at skygge en for hende ukendt person fra Paris til Venezia og rundt i begge byers gader… Men også Giorgio Agamben, hvis fortolkninger af Baudelaires syn på varer og mode i en af italienerens første bøger, fremhæves og kommenteres. Endelig præsenterer De Fatale Strategier en for feministisk tænkning vigtig tekst om moderdrabets antropologiske og psykoanalytiske betydning frem for det traditionelle freudianske fadermord: Det er Monique Schneiders Freud et le plaisir [Freud og lysten], der drøftes over flere sider.

Bogen er på 252 sider og koster 200,00 kr.

Begge bøger kan købes via Billedkunstskolernes hjemmeside, under punktet Publikationer, gennem Schultz' Boghandel eller fra Kunsthal Charlottenborgs boghandel, Antipyrine Bookstore (Aarhus Kusnthal) samt Møllegade boghandel.

Billedkunstskolernes Forlag

Kunstakademiets billedkunstskoler har gennem tiden udgivet en lang række tekster og arbejder – skabt både af studerende og lærere. I 2012 udformedes et koncept for Billedkunstskolernes forlag, hvor de forskellige udgivelser blev opdelt i fire serier:

Figura-serien
som især beskæftiger sig med billedkunst, ikonografi og visuel antropologi.

Diskurs-serien
som omfatter teori og filosofi. 

Epoke-serien
som omfatter udgivelser af tekster, der har kildestatus, dvs. er dokumenter fra en forgangen tid. 

Visuel arkivering
som især er udgivelser af de studerendes arbejder. Udgivelserne er primært centrerede omkring Rundgangsudstillingerne og de studerendes undersøgelser, når de har rejst i udlandet og er vendt tilbage med materiale, som fortjente at blive publiceret. Den pågældende serie af visuelt arkiverbart materiale er også tiltænkt små klassikerudgivelser, der egner sig til hæfteklammer og feltarbejde samt andet antologisk materiale.